Start Nyheter 2014 6 14 Festival, fordon och mjölk, hur går det ihop?

Festival, fordon och mjölk, hur går det ihop?

2014-06-14
Sommar betyder värme, sol, ledighet och festivaler. Bland de första stora festivalerna varje sommar är Sweden Rock Festival i Norje-Boke, Sölvesborg. Sweden Rock festival samlar hårdrockare från hela Sverige, ja hela Europa, ja till och med hela världen. Då är det en självklarhet att MHF-rörelsen ska vara med i det sammanhanget eftersom många av besökarna reser med bil eller motorcykel till och från festivalen.

MHF-Ungdom bedriver två olika projekt under festivalen. Ett av dem handlar om det självklara sambandet mellan hårdrock och komjölk. I Mjölktältet serveras smaksatta mjölkdrinkar likt en milkshake, på löpande band. Självklart vill en hårdrockare svalka av sig med mjölk och glass mellan koncerterna. Det finns det fem smaker att välja på men man kan ju inte bara kalla dem jordgubb choklad eller tropisk. Nä mer spännande namn krävs på en festival. I Mjölktältet heter de Strawberry Hills, Blueberry River, Butterfly Dream, Shake au Lait, och Flying Cranberry så att alla utländska besökare med kan få chans att testa traditionella svenska mjölkdrinkar. Årets nyhet var Flying Cranberry med smak av tranbär. En frisk och törstsläckande smak säger Mattias Frank, en av funktionärerna bakom mjölktältets bardisk.

Över 2000 drinkar blir det under den fyra dagar festivalen och om det varit fint väder hela tiden hade det varit åtskilliga mer. De är märkbart uppskattade på festivalen. Det bevisar att även om det är en rockfestival så kan mjölk vara ett alternativ till sprit eller ett avbrott i alkoholen.

Det känns bra att vi kan erbjuda både äldre och yngre en lite festligare dryck fri från alkohol vid en festival som denna säger Åke Nilsson, projektledare för Mjölktältet. Vi har många hängivna funktionärer som gör detta möjligt och massor trogna kunder som kommer år efter år. När vi frågade en av de mjölkdrinksdrickande ungdomarna utanför tältet vad de tycker om dem svarade Emma Jonsson från Malmö: -Shaken (Shake au Lait) är min favorit. Den är så chokladig och känns mer naturlig än många andra milkshakar man kan köpa i restauranger och de svalkar så bra i värmen.

Det andra projektet innebär att ingen ska behöva köra hem från onykter festivalen och alla ska veta att bakom ratten sitter en nykter förare. Så ska det alltid vara men i verkligheten är det inte alltid så efter en festival. Därför driver MHF-Ungdom projektet SoberCheck där vi erbjuder alla förare att kontrollera att de är nyktra innan de kör hem. Testet sker som hos polisen, en och en och i avskildhet för att alla ska våga testa utan att annan kollar. Dessutom skickar vi med alla en lapp med resultatet som förarna kan visa sina passagerare att de är nyktra så att de med vet de åker med en nykter förare. I år var ca 85 % av de som blåste under 0.2proille vilket är gränsen för rattfylleri.

I år hade vi med några nya funktionärer och en av dem var Veronica Andersson från Vimmerby. När vi frågade vad hon tyckte om vårt arbete på plats fick vi svaret: Det märks att vi hjälper folk och kanske räddar liv. Det är mycket jobb men det känns uppskattat av besökarna.

Drygt 1200 personer blåste hos SoberCheck i år för att veta att de är nyktra, de flesta på lördag och söndagen. Tidvis hade vi kö in till blåsningen trotts att vi kan testa tre personer samtidig. Projektet har drivits på Sweden Rock ett antal år och det har gjort att alla försäljare med ”dåliga” mätare försvunnit och de som är kvar har stenkoll på sin utrustning.

Många frågar om vi stoppar någon från att köra. Svaret på den frågan är att vi ger dem en fingervisning om de är nyktra men beslutet tar alltid föraren själv säger Ulrik Larsson, projektledaren för SoberCheck. Många är nyktra och planerat väl men en och annan tror att de är nyktrare än de i verkligheten är. Det är dem vi hjälper. Många blir förvånade över att de fortfarande är påverkade av alkoholen även om de känner sig nyktra.

Jag minns speciellt en som blåste 0,6 promille på söndag eftermiddag säger Ulrik. De andra fem i sällskapet var alla nyktra och de hade ändå druckit ungefär samma mängd. Det visar hur olika alkoholen påverkar. Här löste det sig med att en annan nykter bytte bil och körde hem istället.

Det är hela grejen med Sweden Rock Festival. Ha roligt, Var trevlig. Visa hänsyn, Hjälp till, Kör nykter.

Rock on Sweden!

MHF-Ungdom | Byängsgränd 8 | 120 40 Stockholm | Tel. 08-55 576 576 | Epost. info@mhf-ungdom.se
Adminlogin